Zpět

Jak na artritidu

Máte pocit, že jste již prostudovali nespočet materiálů o artritidě, dostali nespočet odborných rad i podnětů od svého okolí a stále nepřichází žádná zásadní úleva od bolesti? Chtěli byste už konečně slyšet nějaký rozumný názor? V první řadě byste si měli udělat sumarizaci toho, co jste v rámci svých bolestivých stavů pro zlepšení podnikli. Zároveň si zkuste vzpomenout, zda a nakolik došlo v procesu k nějakým změnám. Ať pozitivním nebo negativním ….

Jak na artritidu

Často si pacienti představují, že při nasazení léčby nebo při zahájení nějaké alternativní podpůrné kůry přijde v krátké době zásadní změna a nebo dojde k naprostému zlepšení stavu.

Bohužel není příliš časté, že nás odborníci upozorní na poměrně běžný efekt, kdy při zahájení ozdravné kůry může dojít ke krátkodobému zhoršení stavu. Jedná se o přirozenou reakci organismu, kdy tělo dostává nový impuls k nastartování ozdravných procesů a vypořádává se s touto změnou právě tím, že se nemusíte cítit dobře. Nutně to neznamená, že tento stav prodělá každý jedinec. Jedná se o zcela individuální reakce a je na každém, aby si uvědomil, kde je únosná mez.

Kromě odpovídajícího způsobu léčby doporučené lékařem, je nezbytné upravit svůj výživový styl. Někteří odborníci bohužel stále ještě podceňují významný přínos změn v programu stravování přizpůsobením výběru stravy danému onemocnění. Takovéto programy jsou založeny na stravitelnosti a výživových hodnotách přijímaných potravin.

cPojďme si říct, které potraviny bychom měli při artritidě z našeho jídelníčku téměř eliminovat – především bílý cukr a bílou mouku a produkty z nich, dále smažená jídla a nápoje obsahující kysličník uhličitý a samozřejmě alkohol. V menší míře je vhodné snížit konzumaci tuků, olejů,, hovězího masa, soli a některých druhů koření. Naopak k žádoucím potravinám, které by měly obohatit jídelníček patří ovoce (v syrovém i sušeném stavu), především listnatá zelenina, lehká masa, polévky a celozrnné produkty (pečivo, kaše), a také bílé jogurty. A v každém případě je potřeba zvýšit příjem tekutin, hlavně čisté vody (ideálně 5-6 sklenic za den).

Zdá se vám výše uvedené doporučení jak přes kopírák k doporučením výživových poradců? Ano, částečně to tak být může, ale především pro vás samotné je to skvělá informace, že se o tuto oblast svého života již zajímáte.

Slyšeli jste někdy o „alergii" na jídlo? Určitě ano. I pouhé jedno jídlo ve vašem jídelníčku může vaše zdravotní potíže ještě více prohlubovat. Vyloučením takovýchto produktů, které vašemu tělu doslova škodí, můžete organismu ulevit a ten se bude se zdravotními problémy lépe vypořádávat. Bohužel zjistit, která potravina je pro vaše tělo ta škodlivá, není občas jednoduché zjistit. Můžeme vám zkusit napovědět, neboť díky výzkumům lékařů bylo identifikováno několik základních potravin: sója, alkohol, vejce, mléko, cukr, káva, jablka, hovězí maso, brambory, kvasnice a několik dalších.

fArtritické stavy lze tedy zlepšit nejen úpravou jídelníčku, ale také zvýšením příjmu konkrétních živin. Řada studií zdokumentovala souvislost mezi artritidou a nedostatkem vitamínů C, D a B3. Již v první polovině minulého století několik studií prokázalo efektivnost vitamínu C při artritidě, revmatismu a podobných nemocech. Studie na pacientech potvrdili zlepšení do 30ti dnů při podávání zvýšených dávek tohoto vitamínu. Kromě těchto vitamínů studie poukázala na významný přínos také vitamínů A, E a B6, dále na zinek, hořčík a vápník. Zásadní podíl v rámci výživy kloubů hrají látky specifické pro klouby, kosti a chrupavky. Patří mezi ně především kolagen, glukosamin a kyselina hyaluronová.

Pokud však pacient neeliminuje ze svého zažívacího traktu škodliviny, účinnost jakékoli podpůrné výživy bude tímto snižována. První poznatky o toxické zátěži trávicího traktu byly v souvislosti s artritidou publikovány už v roce 1915 a současné studie toto tvrzení pouze potvrzují.

Přihlášení

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Vice info