Zpět

K čemu potřebujeme vitamíny? - 2.část

Pro udržení zdravého těla je zapotřebí dbát na racionálně složený jídelníček, který se skládá z vyváženého poměru bílkovin, tuků a cukrů a dostatečném přísunu minerálních látek, stopových prvků a vitamínů.

K čemu potřebujeme vitamíny? - 2.část

Každý vitamín je pro naše tělo důležitý, stejně jako dostatečný příjem tekutin, spánek a pohyb.

xNelze říct, že některý vitamín je více či méně důležitý. V případě, kdy se potýkáme s určitou tělesnou či psychickou nedostatečností, je dobré mít přehled alespoň o základních projevech při nedostatečnosti toho či daného vitamínu.

Vitamin E se v dostatečném množství vyskytuje v rostlinných olejích, živočišných tucích, obilných klíčcích a hovězím mase. Jedná se o vitamín rozpustný v tucích. Jeho nedostatkem trpí především nedonošené děti. Nedoporučuje se podávat zvýšené dávky před a po operacích a to z důvodu zvýšené tvorby trombocytů.

Vitamin K se hojně vykytuje v listové zelenině. Je potřebný pro mineralizaci kostí a srážlivost krve. Jeho deficit se vyskytuje u novorozenců, u dospělých jedinců se jeho nedostatek vyskytuje po dlouhodobém podávání určitých druhů antibiotik, při chronických jaterních onemocněních nebo při porurách vstřebávání tuků.

Je důležité vědět, že vitamín E a K jsou rozpustné v tucích, tudíž pro jejich správné vstřebávání jsou tuky v těle důležitou složkou. Naopak vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě, tudíž lidský organismus potřebuje jejich pravidelný přísun.

xVitamín B1 ovlivňuje metabolismus cukrů v centrální nervové soustavě a ve svalech. Jeho nedostatkem trpí v dnešní době spíše obyvatelstvo rozvojových zemí. S poruchou vstřebávání se můžeme setkat například u alkoholiků. Zastoupen je především v luštěninách, obilovinách a masu.

Vitamín B2 známý jako riboflavin se vyskytuje v široké škále potravin, především ho získáváme z mléčných výrobků a vnitřností živočichů.

Vitamín B3 obvykle nepatří mezi ty, které se v lidském těle vyskytují v nedostatečném množství. Jeho deficit však může vyvolat zánět nervů a různé duševní poruchy.

Kyselina pantothenová (vitamín B5) získáváme z masa, vajec, kvasnic, mléčných výrobků a mnoha dalších potravin. Chybí obvykle osobám s nadměrnou podvyživeností, u kterých se projevuje různými formami dermatitid a degeneracemi.

Vitamín B7 vyskytující se v malém množství v mnoha různých potravinách (např.ořechy, játra, žloutek, čočka, droždí) nebývá obvykle potřeba suplementovat. Lidské tělo ho potřebuje v poměrně malém množství (doporučená denní dávka je 50 µg).

Kyselina listová se označuje vitamín B9 , který se v hojné míře vyskytuje v listové zelenině, celozrnných obilovinách, mléce, játrech či vejcích. Je klíčový pro krvetvorbu. V období těhotenství je potřeba dbát na zvýšený příjem. Společně s nedostatkem železa může vyvolávat anémii.

Dbáme-li v dostatečné míře o své zdraví, snižujeme si pravděpodobnost deficitu některého z vitamínů a minerálních látek. Zvýšená zátěž, jak psychická, tak fyzická, však způsobují v daném okamžiku zvýšenou potřebu odpovídajících sloučenin. V případě zjištění určitých symptomů doporučují odborníci nechat si udělat vhodné testy a po nezbytnou dobu suplementovat to, čeho se našemu tělu nedostává.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Přihlášení

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Vice info