Důležitost vitaminů a minerálů pro ženský organismus

vegetables-1085063_640 (1)  lemons-1209309_640 (1) fruit-2367029_640 (1)

 

Vitaminy jsou pro lidský organismus nepostradatelné a jsou důležitou částí při mnoha procesech, které se odehrávají v lidském těle. Většinu vitaminů a minerálů si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je získává z přijímané potravy. Některé vitamíny jsou zejména pro ženy významně důležité a měly by je přijímat ve větším množství než muži.

 

Co jsou to vitaminy a proč je potřebujeme?

Vitaminy lze definovat jako esenciální látky, které patří k základním složkám lidské stravy. Nedostatek těchto organických látek v těle může vést k různým funkčním poruchám, ale také závažným onemocněním, které mohou způsobit i smrt. Vitaminy v lidském organismu plní celou řadu důležitých funkcí: podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů v organismu, jsou nezbytné pro správné fungování tělesných funkcí, výstavbě nových tkání, podporují správnou funkci imunitního systému, fungují jako preventivní opatření proti některým onemocněním (zároveň také jako podpůrná péče při některých onemocněních) a v neposlední řadě zpomalují projevy stárnutí.

Podle rozpustnosti, lze vitaminy rozdělit do dvou skupin:

1) Rozpustné ve vodě – nemohou se v organismu „skladovat“ a jejich přebytek je z těla vylučován močí, a proto tato skupina vitaminů musí být průběžně doplňována. Mezi esenciální látky, které jsou rozpustné ve vodě patří vitamin C, H a vitaminy skupiny B.

2) Rozpustné v tucích –  tyto vitaminy po konzumaci zůstávají v organismu a jejich zásoba vydrží v organismu několik týdnů. Jejich nadbytečný příjem může vést až k předávkování a případech vyšší konzumace vitaminu A nebo D i vyvolat poruchy organismu. Mezi tuto skupinu patří vitaminy A, D, E, K.

Celkem rozlišujeme 13 základních druhů vitamínů: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 a vitamin H.

 

Vitaminy důležité pro ženy

V období života ženy jsou období, kdy je potřeba zvýšit příjem vitaminů. To zejména v době před otěhotněním, v těhotenství a po celou dobu kojení, v době nemoci a oslabení imunity, psychické nebo fyzické zátěži a v období stárnutí. Obvykle ženy začínají pociťovat potřebu přijímat ve větší míře některé vitaminy po 40ém roce věku, kdy se začíná zhoršovat fyzická kondice, ženy často začínají přibírat na váze a u některých žen dochází již k menopauze. Od padesáti let už by měla každá žena dbát na pravidelný přísun vitamínů, neboť citlivý ženský organismus při nedostatku vitaminů a minerálů častěji zasahují průvodní příznaky spojené s přechodem.

Vitamin B9 – kyselina listová jedná se o ve vodě rozpustný vitamin, který má zásadní vliv na správnou krvetvorbu. Zejména důležitá je kyselina listová pro správný vývoj a růst plodu. Zvýšený přísun kyseliny listové by měly přijímat především ženy, které se pokoušejí otěhotnět. Vitamin B9 je nejvíce zastoupen v zelené listové zelenině, játrech, luštěninách, celozrnných výrobcích a vlašských ořeších. Nedostatek kyseliny listové se projevuje únavou, výkyvy nálad, depresemi, závratěmi, zapomnětlivostí, ale také předčasným nebo obtížným porodem.

Vitamin C – je velmi silný antioxidant, který má zásadní vliv na imunitu organismu a zároveň je jeho důležitou součástí. Vitamín C bývá označován také jako kyselina L-askorbová a účinky tohoto vitamínu jsou známé po několik století. Doporučená denní dávka, dle standardních tabulek je 90 mg, ale ženy, které pravidelně užívají léky by měly konzumovat několikanásobně vyšší množství. To samé platí pro diabetičky, kuřačky, sportovkyně, těhotné či kojící ženy a pro ty, které mají stresové zaměstnaní. Vitaminem C je prakticky nemožné se předávkovat, je ve vodě rozpustný a jeho nadbytečné množství se dostává do moči a vylučuje z těla ven.

V lidském organismu plní řadu důležitých funkcí, podporuje imunitu, omezuje oxidaci, snižuje pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, předchází vzniku paradentózy a zamezuje krvácivost dásní, napomáhá ke správné tvorbě kolagenu, urychluje regeneraci při fyzické a psychické aktivitě, podporuje hojení poúrazových stavů a ochraňuje organismus před virovými infekcemi. Lidské tělo, na rozdíl od těla zvířat, si neumí vytvořit vitamin C samo a je tedy nezbytné přijímat jej z potravy nebo pomocí potravinových doplňků. Nedostatek vitaminu C snižuje imunitu, oslabuje organismus a může vyvolat depresivní stavy.

Vitamin D – vitamin, který organismus dokáže získat nejenom z potravy, ale i ze slunečního světla, proto je důležité především v zimě hlídat jeho obsah ve stravě. Ženy mají nižší hladinu vitaminu D než v muži a podle provedených výzkumů pravidelný přísun vitaminu D dokáže snížit riziko vzniku rakoviny prsu u žen. Vitaminu D hraje v organismu zásadní roli, díky němu se vápník zpracovává do struktury kostí a udržuje nejen zdravé kosti ale i zuby. Nedostatek vitaminu D se v organismu neprojevuje hned, ale může zapříčit i osteoporózu, krátkozrakost, problémy s dásněmi, poruchy spánku, deprese nebo vypadávání vlasů a v horším případě i zubů.

Vitamin A – je v tucích rozpustný vitamin, který má zásadní vliv na dobrý zrak – přispívá ke správnému rozeznávání barev a příznivě ovlivňuje správné vidění za šera. Kromě podpory normálních funkcí zraku působí pozitivně na sliznice, podporuje růst a vývoj kostí, krvetvorbu, imunitu a má příznivý vliv na kvalitu pokožky. Vitamin A je obsažen v mrkvi, játrech, rybím tuku, špenátu, melounu, meruňkách, ale najít ho můžeme i v petrželi nebo rajčatech. Nedostatek tohoto důležitého vitaminu se projevuje zhoršeným viděním nebo problémy se zrakem, únavou, bolestí kloubů, vypadáváním vlasů a kožními problémy. Pozor na nadbytek vitaminu A by si měly dát především těhotné ženy, mohlo by dojít k poškození správného vývoje končetin u plodu.

Vitamin E – důležitý, v tucích rozpustný vitamin, který dokáže zpomalit věkové změny v těle. Patří mezi antioxidanty, které v organismu chrání buňky před volnými radikály. Pomáhá odbourávat škodliviny a tím přispívá k detoxikační schopnosti jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, podílí se na obnově a růstu svalových tkání. Ženy ocení především jeho vliv na oddálení projevů fyzického a mentálního stárnutí. V potravinách se vitamin E nachází v naklíčených semenech, olejích, sóje, máku a vysoké množství vitaminu E obsahují ořechy. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje poruchou funkce vaječníků, která může vést až k neplodnosti. Dále se projevují zkrácenou dobou přežívání červených krvinek, zhoršenou imunitou nebo poškozením nervů a svalů.

 

Minerály a jejich důležitost v lidském organismu

Základem pro dobré fungování organismu, není jen přísun dostatečného množství vitaminů, ale i minerálů. Minerály lze charakterizovat jako anorganické látky, které podobně jako vitaminy do organismu přijímáme s potravou nebo vodou a tělo si je nedokáže samo vyrobit. Minerály mají významnou úlohu pro růst a správné fungování celého organismu, a ačkoliv představují pouze 3 % naší tělesné váhy jsou pro lidský organismus naprosto nepostradatelné. Dlouhodobý nedostatek minerálů může vést k různým zdravotním následkům, mnohdy až k fatálním.

Vápník – minerál důležitý pro stavbu, pevnost kostí a zubů. Podporuje činnost svalů včetně srdečního, podporuje činnost nervů a funguje jako prevence osteoporózy. Nedostatek vápníku vede ke špatnému stavu kostí a zubů, objevují se svalové křeče, nespavost nebo únava. Jako vhodný zdroj vápníku je dobré konzumovat ryby, čočku, brokolici, ořechy, sýry a tučné mléčné výrobky.

Hořčík – další nezbytný minerál, který se v organismu podílí na mnoha důležitých procesech. Přináší uvolněnost tkání a orgánů, má protikřečový účinek, pozitivní vliv na nervovou soustavu, posiluje trávení, v organismu udržuje vápník v rozpuštěném stavu a zároveň chrání tělo před škodlivostí nadbytečného vápníku. Ženy jistě ocení fakt, že hořčík může zabránit vzniku migrén a také zmírňuje projevy premenstruačního syndromu, Ačkoliv je hořčík snadno dostupný, mnoho lidí trpí jeho nedostatkem. V potravinách nalezneme hořčík v dýňových semenech, špenátu, fazolích, hořké čokoládě, ořeších, rybách nebo v avokádu. Nedostatek hořčíku se projevuje bolestí hlavy, bolestí svalů, žaludečními křečemi, ale také bolestí na hrudníku, nepravidelným nebo zrychleným tlukotem srdce.

Železo – patří mezi nejdůležitější prvky, ale většina populace se potýká s jeho nedostatky. Železo je nezbytné pro správné vytváření hemoglobinu, tedy červeného krevního barviva, které transportuje kyslík do tkání. Nedostatek železa jsou nejčastěji postiženy menstruující ženy, ženy v těhotenství a po porodu. Nedostatkem železa je chudokrevnost, která se projevuje bledostí až nezdravě vypadající pokožkou, zimomřivostí, bolestmi hlavy, sníženou pozorností a koncentrací, slabostí, vypadáváním vlasů a špatným stavem nehtů. Železo je obsaženo ve zvířecích játrech, žloutcích, řepě ne o žitném chlebu. Konzumace kravského mléka železo v organismu úplně ničí.

Jód – je jedním z nejdůležitějších minerálů našeho organismu a je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy. Nedostatek jódu se projevuje poruchami štítné žlázy, pocitem únavy, tloustnutím, bledostí nebo vypadáváním vlasů. Vyšší příjem jódu potřebují těhotné ženy. Jód nalezneme v rybách, mořských plodech, v mléčných výrobcích, vejcích nebo ve sterilizovaném zelí.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.