Důležitost vitaminů a minerálů ve stáří

 

salad-587669_640   pill-3069032_640

Různá období v životě každého člověka jsou charakterizována odlišnou potřebou určitých vitamínů. Zejména populace seniorů se potýká s častým nedostatkem vitamínů a minerálních látek, které jsou pro zdravý organismus nepostradatelné. Seniorský věk je obvykle uvažován od 60 roku věku, avšak k fyziologickým změnám, které provázejí stárnutí, dochází výrazněji po 50 roce věku, kdy přibývají vrásky, mění se struktura kůže a přicházejí potíže spojené s tělesnou i duševní kondicí.  

Vyvážená a pestrá strava je důležitou podmínkou pro zachování a udržení lidského zdraví, zejména ve vyšším věku toto pravidlo platí dvojnásob. Stravovací zvyklosti člověka významně ovlivňují vznik a rozvoj onemocnění, ale také mají zásadní vliv na biologické stárnutí člověka. V posledních letech se začíná mluvit o problematice stravování seniorů, vzhledem k tomu, že střední délka života stoupá a populace seniorů ve společnosti narůstá. Správná a vyvážená strava u seniorů výrazně ovlivňuje kvalitu života, snižuje riziko vzniku rozvoje chronických onemocnění, osteoporózy nebo demence. Senioři patří mezi skupinu obyvatel, která je nejčastěji postižena podvýživou (tzv. malnutrice) a dehydratací. U starších osob je příjem potravy ovlivněn především souborem několika faktorů, které se mohou navzájem prolínat. Mezi tyto faktory patří věk, pohlaví, prostředí, ve kterém senior žije, míra soběstačnosti, zdravotní stav, ale také finanční možnosti každého seniora.

Malnutrice - podvýživa seniorů

Podvýživa seniorů patří k častým jevům a s přibývajícím věkem stále stoupá. Malnutrice je označována jako stav, který vzniká v důsledku nedostatku živin, vitamínů a stopových prvků - tedy látek, které jsou pro správné fungování organismu nepostradatelné. Za podvýživu seniorů stojí i zhoršené vnímání čichu či chuti, nechutenství, problémy s chrupem nebo polykáním, zvýšená konzumace léků, ale také stárnutí vnitřních orgánů, které zhoršuje vstřebávání potřebných živin. Podvýživa negativním způsobem ovlivňuje schopnost regenerace organismu, zhoršuje chronické onemocnění, prodlužuje léčbu ran, hrozí vyšší riziko vzniku proleženin a celkově nepříznivě ovlivňuje kvalitu života seniorů. Malnutrice se léčí velice obtížně, a ne vždy bohužel úspěšně. Proto je důležité pomocí pestré a vyvážené stravy tomuto stavu podvýživy předcházet.

Nedostatek vitamínů a minerálních látek

Deficit vitamínů a minerálů v organismech seniorů patří mezi časté jevy a bývá způsoben nevyváženou stravou společně se zhoršeným vstřebáváním těchto látek. Nedostatek vitamínů může ohrozit fungování celého organismu, ze začátku se projevuje nenápadnými příznaky, které nejsou na první pohled zřejmé a nepřikládáme jim souvislost s deficitem vitamínů. Mnohdy se o nedostatku pro tělo nezbytně potřebných vitamínů a minerálů dozvíme až v případě, když jsou změny v organismu způsobené nedostatky nevratné. U starších osob je potřeba minerálních látek a vitamínů zvýšená oproti ostatní populaci, zejména důležitý je pravidelný příjem antioxidantů, které podporují funkci imunitního systému, jehož účinnost s přibývajícím věkem postupně klesá. Dále antioxidanty pomáhají v boji proti škodlivým účinkům volných radikálů v organismu, ale také mají i pozitivní účinek v prevenci kardiovaskulárních nebo nádorových onemocnění. Mezi antioxidanty patří zejména vitamin C a E, kyselina listová, zinek, selen a beta karoten.  Do skupiny vitamínů a minerálů z hlediska nejčastěji se vyskytujícího nedostatku v populaci seniorů patří: vitamin B6, B12, C, D, E, vápník, selen, železo, zinek, hořčík a kyselina listová.

Vitamin B12 se podílí na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin v lidském organismu. Podílí se na tvorbě červených krvinek, má vliv na růst a reprodukci všech tělesných buněk včetně mozkových. Nedostatek vitaminu B12 bývá u seniorů poměrně častým jevem, často zapříčiněným zhoršeným vstřebáváním kvůli změnám gastrointestinálního traktu. Při nedostatek vitaminu B12 v organismu dochází k poklesu červených i bílých krvinek, které způsobují chudokrevnost nebo únavu, ale také hrozí vyšší riziko vzniku infekcí nebo onemocnění.

Vitamin C je velmi silný antioxidant, který má zásadní vliv na imunitu organismu a zároveň je jeho důležitou součástí. Vitamín C bývá označován také jako kyselina L-askorbová a účinky tohoto vitamínu jsou známé po několik století. Vitaminem C je prakticky nemožné se předávkovat, je ve vodě rozpustný a jeho nadbytečné množství se dostává do moči a vylučuje z těla ven. V lidském organismu plní řadu důležitých funkcí, podporuje imunitu, omezuje oxidaci, snižuje pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, předchází vzniku paradentózy a zamezuje krvácivost dásní, napomáhá ke správné tvorbě kolagenu, urychluje regeneraci při fyzické a psychické aktivitě, podporuje hojení poúrazových stavů a ochraňuje organismus před virovými infekcemi. Lidské tělo, na rozdíl od těla zvířat, si neumí vytvořit vitamin C samo a je tedy nezbytné přijímat jej z potravy nebo pomocí potravinových doplňků. Nedostatek vitaminu C snižuje imunitu, oslabuje organismus, může vyvolat depresivní stavy a bývá spojován se vznikem šedého zákalu. Deficitem tohoto vitaminu trpí především senioři, v jejichž jídelníčku chybí ovoce i zelenina. Mnohdy za to může špatná finanční situace nebo monotónnost stravy.

Vitamin D je důležitý pro správné vstřebávání vápníku z trávicího ústrojí, nezbytného pro správné složení kostní hmoty. Nedostatek vitaminu D ve stáří patří mezi časté jevy a může mít více příčin. Nejvíce vitaminu D si tělo samo tvoří v kůži pomocí slunečního záření. Senioři (především ti s omezenou pohyblivostí nebo v ústavní péči) tráví méně času na slunci a tím mají sníženou tvorbu vitaminu D. Nedostatečné množství vitaminu D v organismu starších lidí může mít za následek poruchy kostí – častější zlomeniny kostí nebo jejich měknutí (osteomalacie) či řídnutí (osteoporóza).

Vitamin E se do lidského organismu dostává pomocí potravy, tělo si ho neumí samo vytvořit. Je to silný antioxidant, který chrání organismus před škodlivými volnými radikály, posiluje imunitní systém, má pozitivní vliv na srdečně-cévní systém, činnost mozku, krve, nervů, svalů a zlepšuje hojení ran. Nedostatek vitaminu E může vést k chudokrevnosti, snížení obranyschopnosti nebo neurologickým potížím. Uvádí se, že deficit vitaminu E se může projevit i jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Ve stáří je doporučován vyšší příjem tohoto vitaminu.

Vápník a jeho spotřeba u seniorů bývá často snížená. Na vinně může být intolerance laktózy nebo celková neobliba v konzumaci mléčných výrobků. Vápník je velmi důležitý pro správný proces kostního metabolismu, při jeho nedostatku dochází ke změně kostní hmoty, která je náchylnější k různým typům zlomenin a může vést i ke vzniku osteoporózy.

Železo a jeho deficit v populaci seniorů patří mezi časté jevy. Mezi hlavní zdroje železa v potravě patří maso, ale mnoho seniorů se potýká s problémy spojených s vlastním chrupem, a proto mnohdy odmítají konzumaci masa společně s masovými výrobky. Na vině může být i tzv. atrofická gastritida, při které je omezena vstřebatelnost železa nebo časté krvácení z nosu. Nedostatek železa u seniorů se projevuje celkovou slabostí, dušností, objevit se mohou i potíže s koncentrací.

Hořčík udržuje zdravé buňky, zpomaluje jejich stárnutí a odumírání, prostřednictvím buněk zlepšuje využití kyslíku. Rozšiřuje srdeční cévy, pomáhá ulehčovat trávení. Nedostatkem trpí zejména senioři, kteří se potýkají se zhoršeným vstřebáváním hořčíku, za horší vstřebávání hořčíku do organismu mohou i léky, které starší lidé užívají. Deficit se projevuje únavou, nespavostí, bušením srdce, depresemi. Časté křeče, které postihují téměř každého druhého seniora jsou dalším indikátorem toho, že organismu schází hořčík. Nedostatek hořčíku bývá spojován s většinou civilizačních chorob, jako je vysoký krevní tlak, diabetes nebo cirhóza jater.

 

Doporučené denní dávky vitamínů u seniorů (ženy/muži) v České republice:

 

VITAMIN A

1,8 mg / 1,0 mg

VITAMIN B1

1,0 mg

VITAMIN B2

1,5 mg

VITAMIN B6

1,2 mg / 1,4 mg

VITAMIN B12

3 µg

VITAMIN C

100 mg

VITAMIN D

10 µg

VITAMIN E

11 mg / 12 mg

VITAMIN K

65 µg / 80 µg

BIOTIN

30–60 µg

KYSELINA LISTOVÁ

400 µg

NIACIN

13 µg

 

                                                                                      Zdroj: http://penzista.net/zdravi/vitaminy-u-senioru/

 

 

 

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.