Jak správně pečovat o své srdce a cévy?
Základem pevného zdraví je správně fungující srdce a průchodné cévy. Srdce je považováno za nejdůležitější orgán v celém těle, který řídí ostatní procesy v našem organismu. Jenže s přibývajícím věkem dochází k jeho opotřebení…
Srdce je silný sval a životně důležitý orgán, od pradávna považován za symbol života a centrum citu. V lidském organismu funguje jako pumpa, která svými pravidelnými stahy vhání okysličenou krev i do těch nejodlehlejších částí těla. Srdce je napojeno na cévní systém tepen a žil, které v našem organismu plní nepostradatelnou funkci a tou je transport krve. Za jeden den zdravé srdce přečerpá v průměru 12 000 litrů krve, oslabené a nemocné srdce nemůže vykonávat svou primární funkci, což vede k nahromadění tekutin. Pacientovi vzniká tlak na plicích, nedostává se energie, což má za následek sníženou kvalitu života.
Podle tradiční čínské medicíny (stejně tak i klasické) je srdce považováno za ústřední orgán krevního oběhu. Z pohledu čínské medicíny je ale srdce také orgánem, který se podílí na naší současné emocionální rovnováze a je považováno za sídlo psychiky a vědomí. Zná to každý z nás, ve stresu, hněvu či strachu bije srdce o mnoho rychleji než za normálních okolností a často můžeme mít i pocit, že nám z hrudi snad samo vyskočí. Při radostné události srdce samým štěstím zvesela poskakuje, ale je-li srdce zklamané z nešťastné lásky, dokáže také velmi bolet. Srdce je opravdu unikátním orgánem, kterému bychom měli věnovat náležitou pozornost.
Pestrá a vyvážená strava je klíčem ke zdravému srdci
Už dávno není žádnou záhadou, že zdravý životní styl působí preventivně proti civilizačním chorobám, nemoci srdce nevyjímaje. Ke zdravému a dlouhému životu potřebujeme především stravu, která do našich těl dodá všechny živiny, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny. Ovšem stále máme zažité nesprávné pravidlo, že zdravá strava by měla obsahovat co nejmenší množství tuků. Toto tvrzení se na základě mnoha výzkumů již nezakládá na pravdě, ale velmi záleží na tom, které tuky přijímáme. Kvalitní tuky jsou nejdůležitější živinou našeho jídelníčku, zvláště pokud se bavíme o tucích zastupujících omega mastné kyseliny. Ke škodlivým tukům, kterým bychom se měli raději vyhýbat obloukem, patří umělé, tzv. trans-nenasycené mastné kyseliny. Jde o částečně ztužené tuky ve smažených jídlech, fastfoodech, chipsech, sušenkách apod. Vznikají průmyslovou úpravou či zahříváním za vysokých teplot.
Omega-3 je soubor esenciálních mastných kyselin, které si tělo samo neumí vytvořit, proto musí být přijímány s přijatou potravou. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů, pomáhají snižovat hladinu krevního tlaku a zmenšují riziko vzniku srdečních chorob. Zdroje omega-3 mastných kyselin jsou zastoupené v živočišné i rostlinné složce, ale nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin mají především ryby, které žijí v mořských vodách. Mezi takové patří losos, sardinka, sleď, makrela nebo tuňák. Pokud rybám neholdujete, pravidelně si dopřávejte porci semínek nebo ořechů.
Zelenina společně s ovocem obsahuje celou řadu vitamínů, antioxidantů a minerálních látek, které jsou pro zdravé srdce nepostradatelnou výživou. Také obsahují vlákninu, která přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Musíme ale pamatovat na to, že samotná zelenina nedokáže zázraky a její pozitivní účinky je potřeba podpořit pomocí vhodné životosprávy a stravovacích návyků. Pokud si nejste jistí, zda přijímáte potřebné množství ovoce, zeleniny a vlákniny, pamatujte na to, že polovina jídla, které přijímáte by měla tvořit právě zelenina.
Luštěniny jsou ideálním zdrojem bílkovin a podle posledních výzkumů snižují riziko vzniku srdečního onemocnění. Luštěniny jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu. Zařaďte do svého jídelníčku fazole, obsahují antioxidanty, které bojují proti účinkům volných radikálů, které negativně ovlivňují celé spektrum procesů v našem těle. Stejné množství bílkovin, vlákniny, minerálních látek, stopových prvků a vitamínů obsahuje také hrách, čočka, cizrna nebo bob.
I příroda dokáže našemu srdci pomoci
Příroda poskytuje množství bylinek, jejichž užívání dokáže ovlivnit riziko srdečních onemocnění. Mezi takové zázračné bylinky bezesporu patří kaštan koňský.
Kaštan koňský neboli jírovec maďal je strom, který dorůstá do výšky až 25 metrů. Kaštan pochází z jihovýchodní Evropy, dnes ho můžeme nalézt téměř všude, zejména v alejích nebo parcích. Plodem kaštanu je zelená kulička s ostny, uvnitř jsou velká, hnědě lesklá semena-kaštany, které dozrávají a opadávají na přelomu září a října. Pro léčebné účely se používají především plody, ale občas se sbírají i květy. Kaštan koňský je znám díky své antioxidační vlastnosti, která podporuje činnost cévní a oběhové soustavy, zároveň přispívá i k přirozené obranyschopnosti. Kaštan koňský je hojně používán na křečové žíly, žilní sraženiny nebo hluboké žilní trombózy. Pravidelné užívání kaštanu zvyšuje odolnost vlásečnic a tím zlepšuje stav žilních stěn, za které vděčí tzv. flavonodiům obsažených v tomto zázračném a léčivém stromě.
O tom, že je vláknina prospěšná nejen našemu srdci jsme se již zmiňovali, ale o prospěšnosti Inulinu jsme zatím nehovořili. Inulin je druhem vlákniny, nacházející se v mnoha přírodních zdrojích, zejména v rostlinách a je spojován se širokou škálou pozitivních účinků na naše zdraví. Ani v péči o naše srdce nezaostává pozadu, snižuje hladinu krevného cukru a podporuje přirozenou činnost našeho srdce.
Pravidelný pohyb našemu srdci prospívá
Pravidelné cvičení by mělo stát součástí života každého z nás, protože přispívá k lepší tělesné i duševní kondici a zároveň s vyváženou stravou funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Nikdy není pozdě změnit své návyky, obzvláště pokud se po cvičení budeme cítit skvěle, a navíc prospějeme našemu zdraví. Už pouhá půlhodina denně dokáže zázraky. U cvičení je důležitá pravidelnost a vyváženost, nezapomínejte na to, že nic se nemá přehánět, a to platí hlavně v případě, pokud jste ve sportu úplným nováčkem. Pokud byste chtěli shodit i nějaké to kilo navíc, je doporučováno začít s tzv. aerobním cvičením, při kterém se do těla dostává dostatečný přísun kyslíku a je založeno na nízké až střední intenzitě cvičení. Pamatujte na to, že při aerobní aktivitě by se měl zvýšit tep, ale ne natolik, abyste nebyli schopni normálně mluvit nebo popadnout dech. Aerobní cvičení zahrnuje rychlou chůzi, běh, jízdu na kole nebo plavání.
Ovlivnitelné rizikové faktory, které ohrožují naše srdce
Mezi nejhorší zlozvyk, který ohrožuje naše srdce je bezesporu kouření. Cigaretový kouř zvyšuje riziko vzniku srdečního onemocnění, snižuje zásobení krve kyslíkem – srdeční buňky jsou náchylnější k poškození, zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci, zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin a poškozuje buňky cév zásobujících srdce. Pokud se potýkáte s problémy se srdcem nebo se takové problémy vyskytují v rodinné anamnéze, měli byste s kouřením co nejrychleji přestat.
Stres, nedostatek odpočinku a psychické problémy jsou úzce spjaty se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku a poruch srdečního rytmu, které mohou způsobit celou řadu nežádoucích komplikací. Nejlepším bojovníkem proti negativnímu dopadu stresu na naše zdraví je aktivní odpočinek, dechová cvičení nebo čas strávený s našimi nejbližšími.
Vysoký příjem soli v potravě je dalším hojně rozšířeným nešvarem dnešní doby. Je známo, že sůl zadržuje v těle vodu, která díky nadměrnému nahromadění sodíku zvyšuje množství tekutin, ale také i krve v krevním řečišti. Tato častá a neobvyklá komplikace znamená zvýšenou zátěž pro srdce a zvýšený krevní tlak. Proto by lidé se zvýšeným nebo vysokým krevním tlakem měli se solí zacházet velmi obezřetně. Kolik soli je tak akorát? Podle posledních doporučení by neměl denní příjem soli přesáhnout hodnotu šesti gramů, což pro představu odpovídá jedné čajové lžičce plné soli.
Neberte rodinnou anamnézu na lehkou váhu
Jsou faktory, které při cestě za zdravým srdcem nemůžeme bohužel nijak ovlivnit. Mezi takové patří věk, rodinná dispozice nebo vrozené srdeční vady. Do rizikové skupiny vzniku srdečních onemocnění patří zejména ti, kterým v důsledku na tuto skutečnost zemřel blízký rodinný příslušník v mladém věku. Pokud se v rodině nachází srdeční onemocnění, není dobré brát tuto informaci na lehkou váhu a je nutné pravidelně docházet na lékařské prohlídky. Pamatujte ale na to, že existují ovlivnitelné faktory vzniku srdečních onemocnění a při důkladném dodržování jejich zásad můžete riziko nemoci zásadně ovlivnit, zpomalit, anebo dokonce i snížit.