Zpět

Proč je důležité udržovat svá játra a žaludek ve formě?

Játra, stejně jako žaludek plní v lidském organismu celou řadu životně důležitých funkcí. Pokud oba tyto orgány přetěžujeme, ačkoliv mnohdy nevědomky, můžeme negativním způsobem ovlivnit fungování celého těla. Položte si otázku, kdy naposledy jste udělali něco prospěšného pro svá játra nebo žaludek?

Proč je důležité udržovat svá játra a žaludek ve formě?

Funkce jater v lidském organismu

Játra v lidském organismu fungují především jako hlavní detoxikační orgán, ale také plní řadu dalších důležitých funkcí, které neustále probíhají v těle člověka. Jsou orgánem pro život nepostradatelným a v případě, že jsou přetížená, mohou negativním způsobem ovlivnit fungování celého těla. Přes játra procházejí všechny nebezpečné, ale i životu důležité látky, které se do našeho organismu dostanou. Zjednodušeně lze játra charakterizovat jako filtr, který se tělu snaží pomoci vyrovnat s toxickými látkami. Játra dospělého člověka váží přibližně 1,5 kilogramu, za minutu jimi proteče 1,5 litru krve (více než 20 % veškeré krve v organismu) a jsou největší žlázou v organismu člověka. Nachází se v oblasti pravých spodních žeber, skládají se ze dvou hlavních laloků a mají červenohnědou barvu. Játra jsou pozoruhodným orgánem, který je schopen zajistit své funkce, i případě, že byla polovina jater chirurgicky odstraněna nebo znečištěna. O játrech je všeobecně známo, že mají úžasnou schopnost regenerace, ale není rozumné se příliš spoléhat na to, že se mohou donekonečna ozdravovat. O játra, stejně jako o každou jinou část lidského těla bychom měli řádně pečovat, protože jejich detoxikační funkce je nenahraditelná. Pokud budeme játra přetěžovat, můžeme si přivodit řadu onemocnění.

V každé vteřině se v játrech odehrávají tisíce různých biochemických procesů a většina z nich úzce souvisí s metabolismem a detoxikací organismu.

Mezi hlavní funkce jater v organismu patří zejména:

  • výroba a vylučování žluči, která má zásadním vliv na trávení a vstřebávání tuků a vitaminů v nich rozpustných
  • udržování glykémie (hladina krevního cukru)
  • detoxikace organismu – zneškodňují některé jedovaté nebo škodlivé látky
  • fungují jako zásobárna cukrů a tuků
  • spolu s ledvinami se játra podílejí na odstraňování jedů a zbytků léků z krve, které by se jinak v krvi hromadily
  • podílejí se na krvetvorbě
  • podílejí se na řízení krevního oběhu

K nejčastějšímu poškozování jater v běžném životě dochází nepřiměřenou konzumací alkoholu. Negativním způsobem játra ovlivňuje i nesprávná životospráva, nadměrné užívání léků, infekční nemoci, kouření, znečištěné prostředí nebo stres. Časté příznaky, že s játry není něco v pořádku se snadno přehlížejí nebo se mohou zaměňovat s jinými onemocněními.

fMezi nejčastější symptomy při postižení jater patří:

  • nevolnosti nebo zvracení
  • chronická únava a celková slabost
  • ztráta chuti k jídlu
  • problémy s trávením
  • změna barvy moči a stolice
  • bolesti nebo křeče v břiše
  • zvýšená svědivost pokožky

Z důvodu existence různých příčin vzniku jaterních onemocnění, je i celá řada příznaků velmi obsáhlá. Pokud je změna zdravotního stavu zásadní, raději navštivte svého lékaře, zejména v případě, pokud jde o signály v podobě změny barvy kůže nebo změny barvy moči.

Funkce žaludku v lidském organismu

Žaludek se nachází ve středu našeho trávicího systému, kde je horním koncem připojen k jícnu a spodním koncem ke dvanáctníku. Je to svalový vak, uložený v břišní dutině, jehož tvar a velikost se mění v souvislosti s naplněním a polohou těla. V žaludku dochází k zadržení veškeré potravy, kterou během dne sníme. Ta tam zůstává do té doby, než se důkladně nepromíchá působením žaludeční stěny.

cFunkci žaludku lze rozdělit na mechanickou a chemickou:

1) mechanická funkce má za úkol shromažďovat a zpracovávat potravu pomocí stěn žaludku
2) pomocí chemické funkce žaludku dochází k vylučování trávicích šťáv (1,5-2 litry denně), obsahujících pepsin, který rozkládá bílkoviny na menší molekuly

Mezi nejčastější onemocnění žaludku patří:

  • akutní zánět žaludku
  • chronický zánět žaludku
  • žaludeční vředy
  • rakovina žaludku

Onemocnění žaludku patří mezi časté jevy, postihující mladistvé i dospělé jedince. Problémy se žaludkem mohou být zapříčiněné špatně zvoleným jídelníčkem, nadmíru kořeněným jídlem, nadměrným pitím alkoholu, kouřením, užíváním některých léků, ale také stresem. S některými žaludečními onemocněními se dokáže organismus vyrovnat sám, ale převážná většina z nich si vyžaduje lékařskou péči.

Jak přírodní cestou ulevit játrům a žaludku?

Pokud chceme svým játrům a žaludku ulevit, i zde platí všeobecně známá pravidla, týkající se zdravého životního stylu, spojeného především s vhodně zvolenou stravou, abstinencí alkoholu a cigaret, omezením stresu a pravidelným odpočinkem. Za vyzkoušení stojí i celá řada přírodních prostředků, zejména léčivých bylinek, které mají vliv na správné funkce jater a žaludku.

dOSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ – v našich podmínkách můžeme ostropestřec spatřit obvykle na zahrádkách, kde zaujme svojí velikostí a fialovými květy. Jeho bodlákovité vzezření si můžeme spojit též s ukřižováním Ježíše Krista, proto bývá lidově nazýván "Kristova koruna". Z rostliny se pro léčivé schopnosti používají listy a semena.

Ostropestřec má ze všech známých druhů bylin snad nejmocnější účinky na jakékoliv onemocnění jater. K tomu se používají především jeho semena v různých podobách (sušená, jako tinktury či olej). Působí nejen na játra, ale také na žlučník a celé trávicí ústrojí. Uplatnění nachází též na migrény, při nízkém krevním tlaku, dokáže napravovat poruchy krevního oběhu a cévní onemocnění.

nPAMPELIŠKA – patří mezi nejrozšířenější byliny vyskytující se v mírném pásmu Evropy a Asie. Z rostliny se využívá především kořen, avšak sbírá se jak nať, tak list. Zužitkovat se dá z této žlutě kvetoucí rostliny úplně vše. Mladé listy, které jsou bohaté na vitamín C, se dá připravit velice chutný salát. Kromě vitamínu C jsou listy bohaté také na vitamín A, D, B a betakaroten. Z minerálních látek v nich najdeme křemík, vápník a draslík.

Z mnohačetných účinků zmiňme její posilňující vliv na funkci jater, ledvin a žlučníku. Navíc povzbuzuje látkovou výměnu. Pampeliška se již dříve tradičně používala pro jarní očistné kůry. Během nich si organismus doplní potřebné vitamíny a zároveň pročistí ledviny i játra. Díky zlepšení trávení působí takováto kůra na ekzémy, akné a celkově omlazuje pokožku.

Kořen pampelišky má blahodárné účinky na trávení. Je používán při léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Jeho detoxikační schopnosti ocení především ti, kteří občas holdují cigaretám nebo alkoholu, neboť pampeliška napomáhá zbavovat tělo toxinů a jedů. Tím podporuje očistu a činnost ledvin, jater a žlučníku.

sKURKUMA DLOUHÁ – kurkumu známe především jako asijské koření mírně štiplavé chuti. V obchodech je možné zakoupit dva druhy kurkumy, a to kurkumu kulatou nebo dlouhou. V současnosti je nejvíce pěstována v Číně a v Indii. Typické žlutavé zabarvení práškové formě, ve které ji známe nejčastěji, dodává barvivo kurkumin. Krom barvení jiných potravin, do nichž se kurkumin přidává, je též silným antioxidantem.

Kurkuma se do jídel přidává primárně k dochucení a provonění pokrmu. Velmi podstatné jsou však její léčivé účinky. Napomáhá snadnějšímu trávení díky stimulaci žlučníku a jater. Pro své blahodárné účinky na žaludek je užívána též proti nadýmání. Souhrnně lze působnost kurkumy označit jako silně dezinfekční v celém našem zažívacím traktu. Ačkoli historicky byla kurkuma používána prakticky na vše, v současnosti je již mnoha výzkumy prokázáno její blahodárné působení na kondici našich jater, neboť podporuje správnou činnost jater a jaterních tuků.

nPÍSKAVICE ŘECKÉ SEMENO – semena této jednoleté rostliny původem ze Středomoří jsou zdrojem důležitých látek. Své využití našla pískavice nejen v léčitelství, ale též ve farmacii.

Semena pískavice jsou bohatým zdrojem saponinů, alkaloidů, hořčin či stopových prvků. V tradičním léčitelství se používá při nadýmání a průjmech a při žaludečních potížích. Dokáže však regenerovat celý organismus. V současné době probíhají vědecké studie, které zkoumají antikarcinogenní účinek v případě tlustého střeva.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení